29 Ekim 2011 Cumartesi

KREŞ VE YUVA SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Okul öncesi dönemde oyun ve arkadaşlık ortamı çocuğun temel gereksinimleri içinde yer alır. Aileler çocuğun bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatması için kreş ve yuvalardan destek almalıdırlar.  Bunun yanında, seçtiğiniz yuvanın bazı kurallara uygun olması gerekmektedir.
      *Eğitim programları
 Çocukların yaş seviyelerine ve gelişim düzeylerine göre hazırlanmalıdır. Bu programı hazırlarken çocukların ilgi, istek ve dikkat süreleri göz önünde bulundurulmalıdır. Çocuğun yaratıcılığını rahatça sergileyebilmesi için ortam hazırlanmalı ve kendine ifade edebilmesi için fırsat tanınmalıdır.
      *Fiziki yapı
 Mekanın temiz olmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde çocuğun sağlığı açısından olumsuz durumlarla karşılaşılır. Zeminin kaygan olmamasına dikkat edilmelidir.  Lavabo ve klozetlerin temizliğine ve çocuklara uygun olmasına dikkat edilmelidir. Çocukların rahatça oynayabilcekleri bir bahçe olmalıdır. Sınıflarda ilgi köşeleri olmalıdır. Uyku odaları sık sık havalandırılmalı ve temiz olmalıdır. Yemekhane temiz olmalıdır.
     *Çalışanların niteliği
 Müdür ve öğretmenler çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda eğitim almış kişiler olmalıdır. Çocuklara karşı duyarlı, sınıf içinde otoritesini kurabilen çocuklara olumlu örnek model teşkil eden kimseler olmalıdır.

20 Ekim 2011 Perşembe

MAVİ BALON ÇOCUKEVİ



NEDEN MAVİ BALON ÇOCUK EVİ?
      
 Bildiğiniz üzere veliler, sınıfta çocuklarının neler yaptıklarını görmek, öğretmenlerin çocuklarla nasıl bir iletişim içinde olduklarını bilmek, hangi durumlarda çocuğa yardım edildiği konusunda ve öğretmenlerin çocuk için nasıl bir model teşkil ettiği noktasında oldukça meraklı ve ilgilidirler. Onlara bu konuda yardımcı olabilmek adına MAVİ BALON ÇOCUKEVİ'nde aile etkileşim günleri düzenlenir. Bu sayede veliler sınıf ortamında çocuklarla birlikte yapılan etkinliklere dahil olur. Aynı zamanda evde çocuklarını nasıl desteklemeleri,onlarla nasıl iletişim kurulması gerektiği konusunda fikir sahibi olurlar.




9 Ekim 2011 Pazar

HATIRLIYORUM



"Hepimiz doğar,yaşar ve birgün ölürüz.Bunu biliyor muydun?Hayvanlar da doğar,yaşar ve ölür.Yaşamın başı ve sonu vardır."

.


Ali'nin Kıtır adında bir köpeği varmış.Kıtır,dünyanın en harika köpeği ve Ali'nin en yakın dostuymuş.



Ali,Kıtır'la tanıştığı günü hiç unutmuyordu.Boynunda kocaman kırmızı bir kurdeleyle kapıdan içeri koşmuştu.Ali,sarılmak için onu kucağına almıştı.Kıtır ise yerinde duramıyor,sürekli kuyruğunu sallıyordu.







Kıtır doğduğunda yaşam döngüsü başlamış oldu.Büyüyüp yaşlandıkça yaşam döngüsünün sonuna yaklaşıyordu.Kıtır'la Ali birlikte büyüyorlardı.






Kıtır küçücük bir yavru köpekti.Zamanla büyüyerek bir sürü değişim yaşadı.Zaman geçtikçe Kıtır kendini yorgun hissediyordu.Eskisi gibi tavukları kovalamıyor,bahçede otların arasında koşamıyordu.




Kıtır'ın hareketleri gittikçe yavaşlıyordu.Onu veteriner denen doktora götürdüler.Doktor,Kıtır'ın çok hasta ve yaşlı olduğunu ve bundan sonra iyileşemeyeceğini söyledi.
Doktor haklıydı.Kıtır iyileşemedi.Artık kalbi çarpmıyordu.Gözlerini kapattı ve uykuya daldı,bu uykudan uyanmayacaktı.Kıtır ölmüştü.




Kıtır öldüğünde Ali kendini çok üzgün ve yalnız hissetmişti.Sürekli ağlıyor,canı hiçbir şey yapmak istemiyordu.Bir yandan da Kıtır'a çok kızıyordu.Yakın dostlar birbirini bırakıp gider miydi hiç? diye soruyordu annesine.Annesi ve babası Ali'ye Kıtır'ın ölümü karşısında seçim hakkı olmadığını açıklayınca kendisini daha iyi hissetmişti.





Çiftliğin karşısında bir tepe vardı.Kıtır o tepedeki meşe ağacının altına gömüldü.Ali en yakın arkadaşına veda ederken çok zorlandı.Onu çok özlüyordu çünkü o,eskiden hep Ali ile birlikteydi.


Ali,yeni bir arkadaşla tanıştı.Adı Çomar.O da boynunda kocaman kırmızı bir kurdeleyle kapıdan içeri girdi ve Ali'nin kucağına atladı.Çomar,sevinç çığlıkları atıyordu.Çok tatlıydı!
Ali Çomar'ı da çok sevmişti.Onunla oynadığında aklına hep Kıtır geliyordu.Ne olursa olsun Kıtır, Ali için her zaman özel kalacaktı.




Yazan:Jennifer Moore Mallinos
Yayın evi:SEV Matbaacılık ve Yayıncılık Eğitim Ticaret A.Ş




    ''HATIRLIYORUM'' adlı hikaye 4+ yaş grubundaki çocuklar için uygundur.Bu hikayeyi sizlerle paylaşma amacım ,çocuklara ölüm gerçeği karşısında duydukları üzüntüyü tanıma fırsatı vermemiz gerektiğini düşünüyorum.Çocuklar acı çektiklerinde anlam veremedikleri pek çok duygu yaşarlar,bununla ilgili olarak sürekli sorular sorarlar.Onların acılarını hafifletmek ve sordukları sorulara doğru cevaplar verebilmek adına bu hikayenin yararlı olacağını düşünüyorum.Çocuğunuza kitap okumak için ayırdığınız zaman,onunla paylaşabileceğiniz en güzel anlardan biridir.Gelin çocuğumuza onu ne kadar sevdiğimizi gösterelim!

3 Ekim 2011 Pazartesi

Tanışma

Öncelikle herkese merhaba.Ben Emine Güneş TC Maltepe Üniversitesi'nde Çocuk Gelişimi bölümünde okuyorum.Bu blogu açmamdaki en büyük sebep çocukların hayal dünyalarına olan hayranlığım diyebilirim.Onların olaylar karşısındaki duygu ve düşüncelerini,hayal dünyalarının sınırsızlığını sizlerle paylaşmak istedim.